Kako lakše prodati stan

twitter header

Kako lakše prodati stan, pitanje je koje trenutno muči sve one koji prodaju ili namjeravaju prodati vlastitu nekretninu.

Pripremili smo vam niz savjeta koji će povećati šanse za prodaju, a osnovni preduvjeti za brzu prodaju nekretnine je sređena dokumentacija i realna cijena.

- Jedini relevantni dokaz vlasništva je zemljišnoknjižni izvadak, odnosno vlasnički list, i njega obavezno treba pribaviti prije početka prodaje. Ukoliko ga prodavci nemaju kod sebe ili je starijeg datuma, dovoljno je iz njega pročitati podatke jer se svakako mora izvršiti uvid u zemljišne knjige prije početka prodaje. Odlično je ako prodavac ima tlocrt stana, iako to nije neophodno. Svaka ozbiljna agencija mora tražiti odreske od režija i izvršiti provjeru o eventualnim dugovanjima – osnovnu papirologiju koju svaki vlasnik treba pribaviti prije početka prodaje stana.

- Ukoliko vlasništvo nije čisto ili zgrada nema upotrebnu dozvolu, prodavci svakako moraju računati na nižu cijenu, čak i do 20 posto, ali to zavisi od pregovora. Ukoliko vlasništvo nije čisto, nekretninu je gotovo i nemoguće prodati, ali naravno ovisno o kakvom je problemu riječ i je li on rješiv ili nije.
Međutim,  sređena dokumentacija nipošto nije garancija prodaje,  realna cijena je ključni faktor.

- Prodavci bi trebali poslušati agenta ili procjenitelja koji će im realno procijeniti vrijednost njihovog stana. Uvijek je  loše kada se oglasi prenapuhana cijena jer takvi stanovi mjesecima i godinama stoje neprodani, te iz principa odbijaju kupce. Također savjetujemo da se pri prodaji odabere jedna agencija i jedan agent jer jako ružno izgleda kada isti stan prodaje desetak agencija i to s različitom traženom cijenom.
- Stan obavezno mora bit čist, uredan i mirišljiv. Iz stana obavezno izbacite sve suvišne stvari kako bi se dobio dojam prostranosti. Podignite sve roletne, upalite sva svjetla, zamijenite pregorene sijalice, izbacite smeće iz stana te pustite agenta da radi svoj posao, a  dobar trik je i svježe cvijeće koje podiže atmosferu.

Savjet je da obavite sitne popravke, ali da ne idete u prevelike adaptacije. Farbanje je dosta riskantno jer ako je stan netom ofarban, ima kupaca koji pomisle da je stan vlažan te da je to učinjeno zbog mrlja. Nemojte ići u velike adaptacije, ne morate kupovati klima-uređaje i nove sofe jer se kupcu namještaj, novouređeno kupatilo sa skupim pločicama, može i ne mora svidjeti, namještaj neće mnogo povistiti cijenu jer  kupci rijetko zadržavaju namještaj stanara, ali  je izuzetak kuhinja.

Neki stan, bez obzira na uređenost i opremljenost, ima svoju maksimalnu cijenu koju određuje lokacija, pa bi se u slučaju adaptacije moglo dogoditi da se uloženi novac za ugradnju skupih materijala ne može naplatiti kroz postignutu cijenu po kvadratnom metru.

- Marketing je cijela jedna “znanost” i bilo bi krivo usmjeriti se na samo jednu vrstu oglašavanja. Internet oglašavanje je u proteklih nekoliko godina doživjelo procvat, ali isto tako imamo kupaca starijih generacija koji ne mijenjaju svoje navike i kad traže nekretninu čitaju male oglase i specijalizirane priloge dnevnih novina.

Bržu prodaju svakako će potaknuti motiviran i pouzdan agent.
Važno je, ukoliko je prodavacj angažirao agenciju za prodaju svog stana te ukoliko je to moguće, pustiti agenta da sam vodi kupce u stan.

 
“TRI KOVI” ZA LAKŠU I BRŽU KUPOVINU:

1. Pripremite novi vlasnički list

2. Pripremite izvadak iz zemljišne knjige

3. Pripremite tlocrte stana

4. Pripremite odreske o plaćenim režijama

5. Angažirajte pouzdanu agenciju

6. Oglasite prodaju na internetu, specijaliziranim oglasnicima i dnevnim novinama

7. Tražite realnu cijenu

8. Uz oglas obavezno stavite traženu cijenu

9. Oglas napišite što objektivnije jer inače gubite svoje i tuđe vrijeme

10. Detaljno očistitite stan (operite prozore, namještaj, podove…)

11. Bacite sve suvišne stvari kako bi stan dobio na prozračnosti

12. Obavite sve sitne popravke (zamijenite sijalice, česme, ofarbajte…), a adaptirajte samo nužno

13. U vazu stavite svježe cvijeće

14. Dočekajte kupca sa podignutim roletama te sa svim upaljenim svjetlima u stanu

15. Dobro prozračite stan i bacite svo smeće

16. Stavite osvježivače zraka i blago namirišite stan s ugodnim parfemom

17. Očistite stubište i upalite svjetlo na stubištu

18. Nemojte biti nametljivi, pustite agenta da on obavi svoj posao

19. Budite susretljivi, spustite potencijalnom kupcu malo cijenu “za sreću za useljenje”

 

 

Facebook